Sangtradisjonen

Jeg fikk i 1997 et arbeidsstipend fra Rådet for folkemusikk og folkedans ( Rff) for å samle inn gamle sanger i Follo.   Siden da har interessen for den eldre sangtradisjonen vår bare økt på – nå jobber jeg med samme type materiale som konsulent for folkemusikk i Østfold musikkråd.

Interessen har ført til formidling av sangtradisjonen gjennom en rekke konserter og sangkurs, samt  utgivelse av en sangbok, 3 sanghefter, 2  CD-plater og 2 artikler i «Follominne».

De største prosjektene er disse:

Sangboka og forestillingen «Olafs sangskatt»

I  2003 gav jeg ut «Olafs sangskatt» ( ISBN 82 – 996 – 486-2-9) med sanger fra en husmannsplass  på Greverud, Oppegård.  Utvalget av sanger i boka gir et bilde av hvilke sanger husmannsgutten Olaf Kristiansen sang i barndom og tidlig voksenliv ( 1900 – 1935) .  Boka resulterte også i at jeg skrev en forestilling for barneteater, der mange av sangene var integrert. Forestillingen het også «Olafs sangskatt» og ble fremført på Østli skole og på Follo museum.

Les mer om Olafs sangskatt     Kjøp boka hos Ark bokhandel.

Sanggruppa «Tonetrall» 

Denne trioen, bestående av John Vedde, Bjørg Rønsen og meg, formidlet i perioden 1997 – 2004 Follos gamle sangtradisjon gjennom konserter over hele Follo.

Gruppa formidlet sangene som ble samlet inn av meg som følge av arbeidsstipendet fra Rff.

 CD-plata «Ekornsang og gamle sokker»

Plate med eksempler på Follos gamle sangtradisjon, laget som vedlegg til Årboka for Follo historielag «Follominne 2000». Diverse artister. Produsent: Håkon Esplo/ Tone Holte

 Sangheftene «Ufred», «Skråkk», «Kvinnfolk» og «Blåmyra»

Som en del av jobben min i Østfold musikkråd har jeg vært redaktør for 4 sanghefter som viser eksempler på de gamle sangene som er lagret i musikkrådet arkiver. «Ufred – sanger til støtte og oppbyggelse i ufredstider» ( 2010) er sanger som speiler krig og vold gjennom Østfolds historie.  «Skråkk» ( 2012) er dyresanger fra Østfold, «Kvinnfolk» ( 2013) er sanger som handler om kvinner og «Blåmyra» (2015) handler om fiskere og sjømenn.

Les mer hos Østfold musikkråd

Turne og CD-plata «Skråkk»

Rikskonsertene og Østfold kulturproduksjoner produserte barnehagekonserten «Skråkk» ( 2012), og Richard Burgess og jeg turnerte en rekke barnehager i Østfold 2012/13 med sanger fra heftet «Skråkk». Vi produserte også CD-plata «Skråkk»( 2013), som ble utgitt på det svenske plateselskapet Gammalthea.  Dyresanger til folket!

Les mer hos Østfold musikkråd

Kurs i den gamle sangtradisjonen

Jeg har i perioden 1997- 2013 ledet en rekke kurs der jeg har lært bort sanger fra den lokale sangtradisjonen fra Østfold og Akershus.

 

Tradisjonssang med eldre

I perioden 2009 – 2013 har jeg hatt jevnlige sang – og kulturarrangementer på Finstadtunet sykehjem i Ski kommune.  Hovedingrediensen har vært egen formidling av sangtradisjonen vår/ allsang.

I 2022 har jeg tatt opp denne virksomheten på Ullerud sykehjem i Frogn, sammen med John Vedde.

Foto: Famefotografene.