Barfotjenter

Ser du etter årets forestillinger?  Gå til Barfotjentenes jul .

Barbeint langs veien? Skoa i skreppa? Ja, selvsagt!  Sko må man ha når man skal arbeide. Og da må de ikke slites ut på landeveien…

Slik tenkte de, barfotjentene, de svenske jentene som kom i hopetall over grensa på 1800-tallet for å få et bedre liv her hos oss. Her fikk de jobb – og kanskje råd til et par nye sko etter hvert også?

Jeg har gjennom flere år samlet opplysninger barfotjentene, og snakket med mange etterkommere etter dem. Gjennom foredrag og artikler har jeg løftet fram denne store og  ukjente gruppen kvinner. Jeg har også skrevet tre forestillinger om barfotjentene:

Barfotjenta

Barfotjente
Foto: John Vedde

«Barfotjenta «(2005) var et historisk musikkspill som ble laget som et bidrag til markeringen av unionsoppløsningen. Spillet fokuserte på vandringene over grensen mellom de to rikene, med utgangspunkt i Netta fra Ås. Forestillingen ble produsert av Oppegård kommune, og ble spilt på scener i Follo, Østfold og Värmland. Skuespillere og musikere var hentet både fra Norge og Sverige, og musikken var folkemusikk fra begge sider av grensen.  Jeg spilte fortelleren Kake Anna i forestillingen.

Les om Barfotjenta fra 2005

Barfotjentenes jul

Barfotjentenes Jul
Foto: John Vedde

«Barfotjentenes jul» (2009) er en juleforestilling som handler om fem autentiske kvinneskjebner. Musikken i forestillingen er tradisjonelle svenske og norske folketoner, salmer og julesanger som fremføres av folkemusikktrioen «Kjerringrokk» fra Follo. Musikken er vevet sammen med min fremstilling av kvinnene, utviklet på bakgrunn av intervjuer med etterkommere og annet historisk kildemateriale. Denne forestillingen spilles fortsatt.

 Les om Barfotjentenes jul

Barfotjentene – en vandring over grensa i ord og toner

Foto: Terranova Media

Denne enkle forestillingen inneholder historiske fakta, norsk- svensk folkelig tradisjonssang og monologer som bygger på kildemateriale knyttet til barfotjentene. Aktører er Sunniva Berg og undertegnede. Den er bl.a. blitt fremført på Østfold historielags årsmøte, og turnert i «Den kulturelle spaserstokken» for Hvaler og Fredrikstad.

 Les om Barfotjentene