Polare helter

Nansen - Tone Holte

Polarhistorien har alltid fascinert.  Med røtter blant ishavskipperne i Tromsø, og bostedsadresse Oppegård der Roald Amundsen hadde sitt hjemsted i voksen alder så er det kanskje ikke så rart?

Interessen har resultert i tre forestillinger:

Hurra for Roald Amundsen

Denne forestillingen fra  2005 handler om den folkelige oppfatningen av helten Roald Amundsen, basert på sanger om ham fra hans samtid. Forestillingen hadde premiere på dekket på polarskuta «Fram»! Forestillingens aktører var Elise Dørsjøe, Lillibeth Lunde Elgstøen og meg selv. Vi turnerte i Follo i 2005, og hadde også et gjestespill med et utdrag av forestillingen på Polarinstituttet i Tromsø .

Regi: Anne Lise Wego.

Roald Amundsen – mannen og myten

En muiskalsk teaterdokumentar med kor, pianistinne og skuepillerinne ( 2011)

I denne forestillingen spilte jeg  8 ulike roller og  fremførte det hele sammen med  vokalgruppa  «Upper Tunes» og pianist Elise Dørsjøe.  Forestillingen er en reise i både tid og rom – blant annet til  Sydpolen  i 1911 og  til de glade 20-årene i Norges hovedstad.

Forestillingen ble spilt i Follo, Østfold og Oslo i forbindelse med 100 års-markeringen for erobringen av Sydpolen.

Regi: Per Arne Øiestad.

Fram / Forward

«Fram « eller «Forward» ( 2013) ble opprinnelig skrevet på engelsk til bruk om bord på hurtigruteskipet «Fram». På to ekspedisjoner med skipet høsten 2013 ble forestillingen urfremført både på engelsk og norsk for et internasjonalt publikum. Nå spilles den på MS Nordkapp langs norskekysten på engelsk hver eneste rundtur jeg er om bord, og er dermed fremført  rundt 50 ganger.  Forestillingen tar for seg historien til det originale polarskipet «Fram», og forteller på en uærbødig måte om de ulike ekspedisjonene og polarheltene som benyttet seg av skipet.Dette er en forestilling med mange roller, og jeg spiller dem alle. …

Regi: Per Arne Øiestad.

 

Foto: Hilde Foss.

 

Comments are closed.