Polare helter

Polarhistorien har alltid fascinert.  Med røtter blant ishavskipperne i Tromsø, og bostedsadresse Oppegård der Roald Amundsen hadde sitt hjemsted i voksen alder så er det kanskje ikke så rart?

Om sommeren er jeg engasjert av Follo museum som guide på Roald Amundsens hjem «Uranienborg» på Svartskog.

Jeg holder diverse foredrag om Roald Amundsen og temaer knyttet til ham. Ta kontakt om dere ønsker et foredrag,  så kan vi diskutere vinklingen og tilpasse foredraget til deres behov.

Interessen for polarhistorien har resultert i tre forestillinger:

Hurra for Roald Amundsen

Denne forestillingen fra  2005 handler om den folkelige oppfatningen av helten Roald Amundsen, basert på sanger om ham fra hans samtid. Forestillingen hadde premiere på dekket på polarskuta «Fram»! Forestillingens aktører var Elise Dørsjøe, Lillibeth Lunde Elgstøen og meg selv. Vi turnerte i Follo i 2005, og hadde også et gjestespill med et utdrag av forestillingen på Polarinstituttet i Tromsø, samt et oppdrag på Forskningsdagene 2007 .

Aktuelt i 2023

I 2022 ble forestillingen børstet støv av , og ble spilt flere ganger i forbindelse med markeringen av 150 årsdagen for Roald Amundsens fødsel. De medvirkende var da Lillibeth Lunde, Harriet Müller-Tyl og meg selv.  Vi spiller også forestillingen i 2023. Ønsker dere at vi spiller hos dere, ta kontakt. Les mer om Hurra for Roald Amundsen

Roald Amundsen – mannen og myten

En musikalsk teaterdokumentar med kor, pianistinne og skuepillerinne ( 2011)

I denne forestillingen spilte jeg  8 ulike roller og  fremførte det hele sammen med  vokalgruppa  «Upper Tunes» og pianist Elise Dørsjøe.  Forestillingen er en reise i både tid og rom – blant annet til  Sydpolen  i 1911 og  til de glade 20-årene i Norges hovedstad.

Forestillingen ble spilt i Follo, Østfold og Oslo i forbindelse med 100 års-markeringen for erobringen av Sydpolen.

Fram / Forward

«Fram « eller «Forward» ( 2013) ble opprinnelig skrevet på engelsk til bruk om bord på hurtigruteskipet «Fram». På to ekspedisjoner med skipet høsten 2013 ble forestillingen urfremført både på engelsk og norsk for et internasjonalt publikum.  Etter dette har den blitt fremført på de fleste Hurtigrutenskip.  Forestillingen tar for seg historien til det originale polarskipet «Fram», og forteller på en uærbødig måte om de ulike ekspedisjonene og polarheltene som benyttet seg av skipet. Dette er en forestilling med mange roller, og jeg spiller dem alle. …

Foto: Hilde Foss.