Follohistorien

Som Drøbak-jente, opprinnelig Oppegård-jente,  Follo-jente  og Akershus –jente har jeg lenge vært opptatt av lokalhistorien vår!  Jeg har gjennom årene skrevet manus til og opptrådt med forestillinger og  mangt et historisk tablå og « historisk stand up ( dvs  ulike stunt-opptredener i historisk rolle på ulike arrangementer)  som handler om lokale steder og helter.  I denne sammenhengen har samarbeidet med Follo museum, Akershus museum, Follo historielag, lokale historielag i Follo og de ulike Follokommunene vært viktig.

Jeg er også utdannet Folloguide ( 2008) og har i den sammenheng jobbet som guide og formidler ved Norsk Landbruksmuseum / Meierimuseet ( NMBU, Ås) og Follo museum, med Drøbakvandringer og guiding på Roald Amundsens hjem.

Som faglitterær forfatter har jeg bla skrevet «Innsats og omsorg,  Frambuhistorien 1950 – 2005»  ( U-forlaget, 2007). Boka tar for seg historien til det nåværende kompetansesenteret Frambu, som ligger i Ski.  Et spennende stykke Norgeshistorie i Follo!

Flere av forestillingene mine, som « Falsen», «Barfotjenta»,  «Barfotjentenes jul «,» Hurra for Roald Amundsen», «Fram» og «Olavs Sangskatt»  trekker inn Follo-historie og autentiske personer som har levd i Follo.

Her er noen eksempler på andre arrangement og prosjekter der formidling av Follohistorien  og Follos kulturarv har stått i sentrum:

 Det kom en pike vandrende

«Det kom en pike vandrende» (2000) er en historisk vandreforestilling  i og mellom bygningene i Follo museum. Forestillingen tar for seg tre ulike kvinneskikkelser i Follo anno 1900. Forestillingen ble spilt på museet for besøkende i alle aldre i flere sesonger, bla i regi av Follo museums venner.  Karakterene i forestillingen har jeg brukt i mange andre sammenhenger rundt om i Follo. Blant annet ble «Frøken Amalie på Børsum» vertinne gjennom mange år på Follo Museums julebukkarrangement.

I 2022 tok Follo Museum deler av forestillingen til heder og verdighet igjen, da den ble fremført av museumspersonalet i ny drakt som en del av museets sommertilbud. Dette videreføres i 2023.

 Kake Anna

En annen  av figurene fra «Det kom en pike vandrende» er Kake Anna: Munter  skillingsviseselger , sanger og full av folketro og kunnskap fra en svunnen tid .  Karakteren bygger på en kvinne som opprinnelig levde på Ås. Hun har blitt en gjennomgangsfigur i mange av mine historiske stunt og har foruten på Follo museum dukket opp i forestillingen «Barfotjenta» ( 2005) , på Wesselstua i Vestby, som historieforteller ulike steder i Folloskauen, åpning av kuturveien i Ås, langbygningen på Ljansbruket i Oppegård, Hebekkskogen med Ski historielag, frivillighetssentralen i Frogn og på veterantog på Kråkstad. Hun har en tendens til å dukke opp på kulturminnedager…

 Tralletonetroll

Tralletonetroll er en  fløytespillende trollkjerring som har dukket opp flere ganger på Oppegård kommunes eventyrsti i anledning Eventyrfestivalen, på Friluftslivets dag i Oppegård, i Nordre Greverud vel m.m.

 Kaja Isaachsen

Kaja er  en autentisk kvinne fra Ås, der hun spilte den stor rolle når det gjaldt å kjempe for kvinnenes rettigheter og inntog i politikken.  Jeg har laget tablåer med henne i hovedrollen både for Ås kvinne- og familielag ( 2009)  og på ulike arrangementer rundt om i Follo i forbindelse med stemmerettsjubileet for kvinner ( 2013).

Abigel Thoresdatter

Abigel har også levd, og hun kom opprinnelig fra Havsjødalen i Frogn. Hun jobbet som tjenestepike på Ingiergodset, før hun ble gift med en gårdsgutt på samme sted og flyttet til Dal. Mannens hennes startet den kjente Dalsmusikken, og hun ble mor til flere av musikerne i ensemblet.  Jeg har laget flere tablåer med henne som hovedperson til arrangementer i samarbeid med Follo Gammeldansensemble  ( 2009 og 2012).

Magda Flåtestad

Magda var fra Oppegård og vokste opp på Åsen på Svartskog som den eldste av sju søsken. Hennes pikenavn var Magdalene Marie Gundersdatter. Hun giftet seg med den 30 år eldre svensken Anders Andersen Flåtestad, og fikk fem barn med ham. Hun er kjent som en av de siste skysserne som fraktet folk over Gjersjøen fra Flåtestad til Kurud. . Magda møtte publikum våren 2015 i et tablå i forbindelse med en tur langs den gamle kirkeveien i Oppegård, i regi av Oppegård historielag. Jeg gjorde også et tilsvarende tablå høsten 2015.

Foto: Joar foto.