Slik ble hans liv: Tidslinje, hva han stod for, hva han etterlot seg

Peter Birger Holte

Onkel Birgers liv

1874

Født i Tromsø. Tidlig utferdstrang. Får som 14 åring hyre på en ishavsskute, men må skrinlegge det da han verken er konfirmert eller har tillatelse fra sin far.

1898

Birgers første reise går til Tyskland.

1900

Bor en tid i Oslo, men kalles hjem til Tromsø for å jobbe som kontorist.

1902-06

Til Sør-Afrika, videre med båt til Portugisisk Sydøst-Afrika. Så 3 år ved diamantfeltene ved Vaal-elven. Bl.a som dypgrunnsekspert. Reiser så til Kimberley. Først som bartender og så jobb som lokomotivfører i gruven. Blir i to år og utdanner seg til bergverksingeniør. Får jobb som arbeidsleder ved konstruksjonen av nye filterbasseng for Kimberley vannverk. Jobben tar 1 år og han har 250 menn i virksomhet.

1907

Hjemme igjen i Tromsø. Som ingeniør får han oppgaven å montere "Tromsøsundet Meieri" som åpner 8.april 1907. Reiser så til Brasil og diamantfeltene i Matto Grosso og Diamantina, men får ikke jobb, fordi det er regntid.

1908

Birger reiser videre til Argentina på høsten. Blir vinteren over som cowboy på en estancia.

1909

Tilbake til Norge på sommeren. Prøveskjerp i Øksfjord, Finnmark. På høsten drar han til Los Angeles der han arbeider med gull-analyse på et laboratorium. Får undersøkt prøver fra Øksfjord. De viser lovende funn.

1911

Tilbake i Finnmark for å jobbe videre med funnene i Øksfjord. Skaffer seg eget laboratorium i Oslo. Bestyrer et kjemisk/teknisk firma.

1914

Kristiania magistrat kunngjør at Peter Birger Holte akter å drive handel og agentur i Kristiania under firma P.B. Holte. Egen forretning i Oslo gjennom hele første verdenskrig.

1919

Blir hardt rammet av Spanskesyken. Legen råder ham til ikke å ha stillesittende arbeide, men å ta en lang sjøreise. Drar til Cardiff med en venn og kjøper bil der, så seiler de til Alexandria og starter en rundreise med bil i Egypt. Selger bilen i Kairo, videre med båt gjennom Rødehavet til Zanzibar. Fra Zanzibar seiler de med en arabisk Dhow tur-retur Dar-Es-Salaam. Vil til Seychellene, og må seile via Goa og Bombay i India. Der blir de beskyldt for å være tyske spioner og får trøbbel med passene. Kommer seg omsider til Seychellene, der oppholdet begynner dårlig da det ryktes at de er tyske spioner. Men dette blir oppklart og de får en fin tid på "Kjærlighetens ø".

1920-21

I Norge, og melder "P.B. Holte Aktieselskap" til Handelsregistret, Kristiania. Birger er styrets formann og selskapets disponent. Pakker ikke opp kofferten engang før han reiser tilbake til Afrika. Rute via Marseille - Øst-Afrika - Johannesburg - Katanga i Belgisk Kongo og videre til diamantfeltene i Kasai. Ingen skjerping denne gang, men derimot oppdagelsesferd til det indre av Afrika mellom Zambezi og Limpopo - elvene. Finner her en glemt ruinby: "Holtes ruinby".

1922-23

Tilbake i diamantgruvene ved Vaal-elven i Sør-Afrika - gjensyn etter 20 år. Deltar i et av de største diamantrushene i diamantgravingens historie. Er med i kappløpet om diamantfeltene ved Mosesberg.

1924

Leter etter gull i Pasvik, en kort orienteringstur. Besøker så Svalbard som del av en lengre engelsk gruveekspedisjon

1925

Ny tur til Svalbard, denne gangen med på et fartøy med malmlast. Fortsetter letingen etter mineraler i Pasvik. Oppretter en leir og bygger vaskeri for grusprøver i Svanvik. Reiser til Jøkelfjord i Troms/Vest-Finnmark.

1926

Sommertur til Færøyene og Island

1929

Gir ut boka "Trampeliv i tropene"

1932

En måneds gulljakt i fjellterrenget innenfor Kvænangen i Troms, mot Finnmarksgrensen.

1933

Leting etter diamanter, gull og perler i Pasvikdalen. Ligger bl.a. i telt i Øvre Pasvik på nordspissen av Kjerringneset

1934

Gull-leting på Sørdalshøgda, Ringvassøy, Troms.

1935

Undersøkelser fortsetter på Ringvassøy. Gir ut boka "Europa-øens hemmelighet"

1943

Gir ut boka "På jakt etter diamanter"

1944

Gir ut boka "Frifants ferd"

1959

Onkel Birger dør, 85 år gammel